Het transformeren van je serre tot een duurzame aanbouw kan bijdragen aan energie-efficiëntie en milieubewustzijn. Er zijn enkele stappen die je kunt overwegen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van je isolatie en het gebruik van duurzame materialen. Maar er zijn meer acties die je kunt ondernemen. Lees hieronder vier praktische tips.

1: Investeer in hoogwaardige beglazing

Investeer in energiezuinige ramen en kozijnen met drievoudige beglazing om warmteverlies te verminderen en de isolatiewaarde te verhogen. Zo is triple isolatieglas zon- en warmtewerend. Dit zorgt ervoor dat de aanbouw in de zomer lekker koel is en de winter behaaglijk warm. Ook zorgt driedubbel glas voor geluidsdemping van buitenaf. Wie voor deze beglazing kiest, heeft dus minder last van geluidsoverlast.

Een bijkomend voordeel van triple beglazing is dat er geen condens vormt aan de binnenkant. De koude temperatuur van buiten heeft namelijk bijna geen invloed op de binnenste glasplaat. Wel kan er aan de buitenzijde van het glas condensvorming ontstaan, maar dat is een ‘bijwerking’ van de uitstekende isolatiewaarde.

Lees meer over triple isolatieglas

Geïsoleerde serres
Minimalistische serre

2: Plaats optimale profielen

Een duurzame serreaanbouw heeft niet alleen met de isolatiewaarde van het glas te maken. Het is een wisselwerking van glas en goed geïsoleerde profielen. Triple glas in een profiel met een mindere isolatiewaarde heeft namelijk weinig zin.

Een goed geïsoleerd profiel bestaat uit twee zijden aluminium (de buitenste en de binnenste schil) met daartussenin een kunststof goed isolerende koudebrugonderbreking. Met deze constructie kan de kou niet doorslaan. Zo blijft de temperatuur binnen aangenaam wanneer het buiten koud is en andersom.

Bekijk onze serres

Bekijk hier drie manieren van duurzaam bouwen

3: Zorg voor natuurlijke ventilatie

Het is belangrijk om in het ontwerp van de serre rekening te houden dat natuurlijke ventilatie wordt gemaximaliseerd. Overmatige vochtigheid kan namelijk leiden tot schimmelgroei en beschadiging van de materialen. Denk bijvoorbeeld aan ramen die open kunnen en dakramen om de luchtcirculatie te bevorderen. Een veelvoorkomende keuze is om extra ventilatieroosters te plaatsen. Deze zijn bijna niet zichtbaar, maar behoorlijk effectief. Zo voorkom je condensatie en kun je de luchtvochtigheid in de serre reguleren.

Ventilatie kost altijd energie, omdat er warmte uit de woning verloren gaat. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Maar goed ventileren is echt belangrijk voor je gezondheid en daarom geen energieverspilling.

Minimalistische serre
Serre Apeldoorn

4: Onderhoud de serre

Een serreaanbouw plaats je niet zomaar. Daar heb je goed over nagedacht. Om ervoor te zorgen dat een serre lang meegaat en mooi blijft is het belangrijk deze te onderhouden. Om een lange levensduur van een serre te kunnen garanderen, zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk de serre regelmatig schoon te maken en vuil en ander afval dat zich ophoopt tijdig op te ruimen. Klik hier en lees hier onze blog om te zien hoe je de serre het beste onderhoudt.

Liever een podcast luisteren waarin Martijn Busscher, samen met BBAN bouw & advies, je van alles vertelt over het onderhouden van de serre en de tuin?

Klik hier en beluister de podcast

“Busscher Serrebouw is van begin tot eind een bedrijf dat staat voor vakmanschap gebleven. Van meedenken met het ontwerp tot de uiteindelijke oplevering van de serre, wij zijn meer dan tevreden. Wij raden Busscher Serrebouw dan ook ten zeerste aan.”

Fam. Dijkstra, Rotterdam

DE SERRE VAN UW DROMEN

Er zijn verschillende manieren om van een serre een duurzame aanbouw te maken. Het begint bij het juist onderhouden van de serre. Daarnaast kun je ervoor kiezen natuurlijke ventilatie-oplossingen en duurzaam toebehoren te plaatsen en te investeren in hoogwaardige beglazing en optimale profielen.

Bent u op zoek naar een serre op maat die naadloos aansluit bij uw woning en wensen? Ontdek dan de vele mogelijkheden van Busscher Serrebouw voor een serreaanbouw. Maak geheel vrijblijvend een afspraak met Busscher Serrebouw en laat u inspireren.

Ja, ik wil een afspraak