Wat is het verschil tussen een serreaanbouw en een veranda? Die vraag krijgen we regelmatig. Een serreaanbouw en een veranda kunnen beide aan een woning gebouwd worden om extra leefruimte en connectie met buiten te creëren. Maar een serreaanbouw en een veranda zijn niet hetzelfde, wij hebben de verschillen op een rijtje gezet.

1: De bouwstijl

Een serre is een volledig geïsoleerde uitbouw aan huis en heeft over het algemeen een moderne uitstraling en maakt gebruik van veel glas en lichte materialen. Bij zo’n uitbouw wordt het woonoppervlak vergroot. Dit verhoogd de waarde van je woning. Het is ontworpen om een naadloze overgang te creëren tussen de binnen- en buitenruimte. De vormgeving is vaak strak en eigentijds, met rechte lijnen en een minimalistisch ontwerp.

Een veranda heeft vaak een meer traditioneel ontwerp en kan zowel open als gesloten zijn, met meer gebruik van hout en andere traditionele bouwmaterialen. Vaak heeft een veranda een dak met dragende palen die je aan je woning kan plaatsen, maar ook vrijstaand. Dan spreek je van een vrijstaande veranda.

Bekijk onze serres

Geïsoleerde serres
Minimalistische serre

2: De functionaliteit

Een serreaanbouw is een extra woonruimte die het hele jaar door gebruikt kan worden. Het kan dienen als een uitbreiding van de woonkamer, eetkamer of keuken. Maar ook als multifunctionele ruimte, waarin kan worden gewerkt en geleefd. Een veranda is meestal bedoeld als een overdekte buitenruimte waar men kan ontspannen, genieten van het uitzicht en beschutting biedt tegen zon en regen.

Bekijk onze serres

3: Het glazen oppervlak

Een kenmerkend verschil tussen een serreaanbouw en de veranda is het glazen oppervlak. In een serreaanbouw wordt veel glas gebruikt, zowel in de wanden als in het dak, om maximale natuurlijke lichtinval en een weids uitzicht te bieden. Bij een veranda kan er ook glas aanwezig zijn, maar vaak in kleinere hoeveelheden en soms in combinatie met andere materialen zoals hout of kunststof.

Ook zit er een verschil en de gebruikte glassoorten. Bij een serreaanbouw wordt gebruik gemaakt van isolatieglas. Denk hierbij aan HR++ veiligheidsglas of TRIPLE zon- en warmtewerend glas. Voor een veranda wordt in de meeste gevallen enkel glas gebruikt. Omdat een serreaanbouw bedoeld is als een leefruimte, wordt er aandacht besteed aan isolatie om het comfortabel te maken in alle seizoenen. Veranda’s zijn vaak open ruimtes en daarom ongeïsoleerd. Dit betekent dat ze mogelijk minder geschikt zijn voor gebruik in koudere seizoenen.

Bekijk onze serres

Minimalistische serre

“Busscher Serrebouw is van begin tot eind een bedrijf dat staat voor vakmanschap gebleven. Van meedenken met het ontwerp tot de uiteindelijke oplevering van de serre, wij zijn meer dan tevreden. Wij raden Busscher Serrebouw dan ook ten zeerste aan.”

Fam. Dijkstra, Rotterdam

DE SERRE VAN UW DROMEN

Om de juiste keuze te maken tussen een serre en een veranda moet je vooral kijken naar het doel van de aanbouw. De verschillen zijn namelijk groot. Te beginnen met de bouwstijl. Ook de functionaliteit en het glazen oppervlak van een serre wijken af van die van een veranda.

Bent u op zoek naar een serre op maat die naadloos aansluit bij uw woning en wensen? Ontdek dan de vele mogelijkheden van Busscher Serrebouw voor een serreaanbouw. Maak geheel vrijblijvend een afspraak met Busscher Serrebouw en laat u inspireren.

Ja, ik wil een afspraak